Lohikeitto Ville Vallgrenin tapaan

|

Kotikaupungissani Helsingin kauppatorilla kohoaan Havis Amanda – Ville Vallgrenin (1855-1940) kuuluisimpiin kuuluva teos. Vallgren oli syntyjään porvoolainen, kuten kumppaninikin, joka tätä herkullista keittoa minulle ensimmäisen kerran valmistikin. Nyt halusin koitta valmistaa sitä itsekin.

Antoinette ja Ville Vallgren 1903 (kuva: Wikipedia)
Vallgren oli Suomen kulttuurielämän keskeisiä vaikuttajia ja hän työskenteli myös pitkään Pariisissa. Hän oli tunnettu seuramies, suuri herkkusuu sekä gastronomi ja on myös julkaissut useita kirjoja kuten Mat ock dryck med roliga gubbar sekä Rysk mat. Tässäkin keitossa on havaittavissa selvää venäläisen seljankan vaikutusta.

Tämä keitto on tuhtia talviruokaa jos mikä ja paranee vielä entisestään seuraavina päivinä. Kannattaa keittää kunnon satsi kerralla.


Vallgenilla oli muuten lemmikkipossu nimeltä Sicapelle, joka mikaan on nimetty myös porvoolainen ravintola. Lieneekö ollut toinen niistä possuista, jotka Akseli Gallen-Kallelan susikoirat raatelivat... toivottavasti ei sentään.

Keitosta on varmasti lukuisia variaatioita ja tämäkin on muokattu Kulinaarisen instituutin reseptistä.
Jos et välitä sienistä niin laita vaikka ruskeita sieniä vähemmän tai korvaa perunalla.

Jos keität itse kalaliemen, muista laittaa siihen suola. Älä kuitenkaan lisää siihen sipulia, koska sitä tulee keittoon muutenkin runsaasti.

Keitton liemestä saa siistimpää bouquet garnin kanssa. (Me haluttaan kuitenkin rouheampi keitto ja käytetään irtoyrttejä.)


LOHIKEITTO VILLE VALLGRENIN TAPAAN (6:lle)

liemi:
2 l vettä
3 kalaliemikuutiota
1 kasvisliemikuutio

100 g voita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
5 sipulia leikattuna neljään osaan ja siivutetaan (n. 1 litra)

mausteseos:
1 tl kalamaustetta
1 rkl (reilu) kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua rosmariinia
15 mustapippuria
10 maustepippuria

100 g (n. 1 dl) hyvää tomaattipyrettä
1 laakerinlehti
400 g pienikokoisia herkkusieniä (vaaleita tai tummia, ilman kantaa) siivutettuna n. 1litra

0,5 dl keskikokoisia kapriksia tai
15 kpl mustaa tai vihreää oliivia siivutettuna
n. 300 g (3 kpl keskikokoista) maustekurkkua pieninä kuutioina
(venäläisiä suolakurkkuja korkeintaan 2 kpl, muuten niiden maku hallitsee liikaa)

n. 700 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä kuutioina

Sipulit kuullotetaan voissa 5 min. miedolla lämmöllä. Kuullota niin kauan kunnes sipuleista ei enää erity kitkerää tuoksua. 5 minuutin jälkeen lisää valkosipuli jatkaen kuullotusta. Lisää mausteseos.

Lisää tomaattimurska ja sekoittele. Kaada liemi sekaan ja sekoita. Lisää laakerinlehti ja sienet. Hauduta hyvin miedolla lämmöllä n. tunti. Keiton tulee vain juuri ja juuri kiehua.

Tunnin jälkeen poista näkyvät pippurit ja laakerinlehti. Poista pinnalta halutessasi näkyvää rasvaa lusikalla. Maista suolan määrä ja muutenkin kannattaa maistaa.

Lisää maustekurkut ja kaprikset (tai oliivit) ja anna seistä kannen alla keittämättä noin 10 minuuttia.

Ota liedeltä ja lisää viimeiseksi lohikuutiot ja anna seistä viitisen minuuttia. Sekoita vain sen verran että lohipalat irtoavat toisistaan.


Tarjoile keitto smetananokareen ja rapean leivän kera.


4 kommenttia on "Lohikeitto Ville Vallgrenin tapaan"
  1. Höyryävän lämmin keitto maistuisi näin jouluähkyn jälkeen ;) Raaka-aineet kohdillaan.

    Rakastan vanhoja valokuvia, kauniita.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa herkulliselta. Keittoja tulee tehtyä ihan liian harvoin, vaikka niistä pidänkin!

    VastaaPoista
  3. Tässä on jotain vastustamattoman kotoisaa tässä kalakeitossa, luulen että mun isoäiti teki jotain tämän kaltaista aikoinaan :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä reseptistä ja sen taustoista! Pitää ehdottomasti testata tätä näin lähes-porvoolaisena :-D
    Hyvää vuodenvaihdetta teille!

    VastaaPoista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature